Фејсбук ќе ги промени правилата за напади врз јавни личности

24

Фејсбук сега ќе ги брои активистите и новинарите како „неволни“ јавни личности и со тоа ќе ја зголеми нивната заштита од вознемирување и напади, рече нејзиниот шеф за глобална безбедност во интервју оваа недела.

Компанијата за социјални медиуми, која овозможува повеќе критички коментари на јавните личности отколку на приватните лица, го менува својот пристап кон малтретирање новинари и „бранители на човекови права“, за кои вели дека се во центарот на вниманието на јавноста поради нивната работа, а не поради самите себе.

Фејсбук е широко мониториран од глобалните законодавци и регулатори за практиките на модерирање на содржината и штетата што ја прави на нејзините платформи.

Начинот на кој Фејсбук, кој има околу 2,8 милијарди активни корисници месечно, ги третира јавните личности и содржините објавени од или околу овие бројки, е област на интензивна дебата. Во последните недели, системот за вкрстено проверување на компанијата, за кој „Волстрит Журнал“ објави дека има ефект на изземање на некои високопоставени корисници од вообичаените правила на Фејсбук, беше во центарот на вниманието.

Фејсбук, исто така, прави разлика помеѓу јавните личности и поединците во заштитата што ја обезбедува за време на дискусиите преку Интернет: на пример, на корисниците обично им е дозволено да повикуваат на смрт на познати личности во дискусиите на платформата, се додека не ја означат или директно не ја споменуваат славната личност во прашање. Тие не можат да повикуваат на смрт на приватно лице, или сега новинар, според политиките на Фејсбук.

Компанијата одби да сподели список со други „принудени“ јавни личности, но рече дека тие биле проценети од случај до случај. Претходно оваа година, Фејсбук објави дека ќе ја отстрани содржината што ја фали или исмејува смртта на Џорџ Флојд, бидејќи тој се сметаше за неволна јавна личност.

Шефот за глобална безбедност на Фејсбук, Антигона Дејвис, рече дека компанијата исто така ги проширува видовите напади што нема да ги дозволи против јавните личности на нејзините страници, како дел од напорите за намалување на нападите кои се непропорционално насочени кон жени, обоени луѓе или ЛГБТК заедница.

Фејсбук повеќе нема да дозволи остри и несакани сексуализирани содржини, понижувачки сексуализирани слики или цртежи направени во Фотошоп, или директни негативни напади врз изгледот на една личност, како што се коментарите на профилот на јавна личност.