Ферари планира да ја прошири фабриката во северна Италија

27

Ферари планира значително да ја прошири својата фабрика во северна Италија, како дел од стратегијата за електрификација што ќе ја претстави на состанок следната недела, според познавачите на ситуацијата.

Производителот на автомобили презеде парцела во близина на својата фабрика во Маринел и почна да го расчистува патот до фабриката што ќе произведува хибридни и електрични возила, велат упатени извори. Проширувањето најверојатно ќе вклучи нов центар за тестирање и производство на батерии, пишува Bloomberg.

Ферари ќе го претстави овој проект на 16 јуни, кога извршниот директор Бенедето Виња ќе зборува за EV стратегијата на Ферари, како и за бизнис планот за следните четири години.

Портпаролот на Ферари одби да коментира.

Оваа компанија произведе некои од највредните автомобили уште пред да постигне успех кога излезе на берза во 2015 година. И покрај фактот што компанијата сè уште успева да оствари завидна добивка, нејзините акции неодамна имаат послаби перформанси на берзата поради доцното учество во „трката“ на ЕВ и загриженоста на инвеститорите за трошоците неопходни за да се стигне со конкуренцијата.