Ferrari повлекува повеќе од 23.000 автомобили поради можно откажување на сопирачките

12

Ferrari ќе повлече 23.555 возила поради потенцијален проблем со сопирачките што може да доведе до губење на функцијата за сопирање и до судар.

Производителот на автомобили веќе повлече речиси 10.000 возила во октомври 2021 година поради истиот проблем.

Според NHTSA (Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата), капачето на резервоарот за течноста за сопирачките може да не се проветрува правилно. Ако тоа се случи, може да предизвика вакуум во резервоарот и да истече течност за сопирачките, што може да доведе до нивно делумно или целосно откажување.

Новото повлекување влијае на широк спектар на модели на компанијата, кои датираат од моделот 2005 година.

Засегнатите модели се:

2005-2009 Ferrari 430

2005-2011 Ferrari 612 Scaglietti

2009-2017 Ferrari California

2010-2011 Ferrari 612

2012-2016 Ferrari FF

2013-2017 Ferrari F12 Berlinetta

2013-2015 Ferrari LaFerrari

2015-2017 Ferrari California T

2016 Ferrari F60 America

2017 Ferrari F12 TDF

2017 Ferrari LaFerrari Aperta

2017-2020 Ferrari GTC4 Lusso

2018-2020 Ferrari GTC4 T

2018-2022 Ferrari Portofino

2018-2022 Ferrari 812

2019-2020 Ferrari 488 Pista

2020-2022 Ferrari F8 Spider

2020-2022 Ferrari F8 Tributo

2021-2022 Ferrari Roma

Ferrari ќе започне да ги известува сопствениците по пошта за проблемот на 24 септември 2022 година. За да го реши проблемот, Ferrari ќе побара од сопствениците да посетат дилер. Сервисниот техничар ќе го замени капачето на резервоарот за течноста за сопирачките и ќе ја ажурира предупредувачката порака за ниска течност за сопирачките на возилото. Ова ќе биде бесплатно решение.