Фич: Банките во Азија се отпорни на недостатоците на американскиот банкарски сектор

11

Азиско-пацифичките банки се „отпорни кон ризик“ нагласени со неуспесите забележани во банкарскиот сектор во САД, објави во четвртокот Fitch Ratings, додавајќи дека изложеноста кон Silicon Valley Bank и Signature Bank е незначителна за регионалните банки што агенцијата ги покрива.

„Слабостите што придонесоа за неуспехот на двете банки се меѓу факторите кои веќе се вклучени во нашите оценки за рејтингот на банките во APAC, но тие често се неутрализираат со структурни фактори“, се вели во белешката на Fitch, пренесува SEEbiz.eu.

Проценката на „Фич“ за банките во Азија Пацифик доаѓа откако американскиот министер за финансии Јелен рече дека нема да бидат заштитени сите неосигурени депозити во идните банкарски пропаѓања.

Ние генерално сметаме дека ризиците за вреднување на портфолиото се главно податливи за APAC банките.

Во петокот, акциите на банките и финансиските компании на азиско-пацифичките пазари земаа здив утрото по остри загуби во нестабилната недела.

Фото: Pixabay