Финансиски гиганти лансираат платформа за тргување со криптовалути

11

Бидејќи пазарот на криптовалути продолжува да се шири и да се смета низ целиот свет како валидна алтернатива на традиционалните средства, големите финансиски корпорации почнуваат да покажуваат интерес да се приклучат на просторот.

Три финансиски гиганти – Citadel Securities, Fidelity Investments и Charles Schwab Corporation – ги здружуваат силите за да создадат крипто понуда која ќе го прошири пристапот до дигиталните средства, објави Ројтерс.

Според извештајот, кој цитира извор директно запознаен со ова прашање, Virtu Financial Inc ќе им се придружи на трите финансиски гиганти за да развијат екосистем за трговија со крипто што ќе им овозможи на „брокерите на мало да нудат крипто [услуги] на своите клиенти“.

Проектот ќе ги вклучи и „фирмите за ризичен капитал Sequoia Capital и Paradigm, како и неколку брокери за малопродажба“.

Вреди да се напомене дека од Schwab потврдија за Ројтерс дека компанијата направила „малцинска, пасивна стратешка инвестиција во нов потфат за дигитални средства“, бидејќи признава дека „има значителен интерес за криптовалутите“.

Според извештајот на „Блумберг“, овој проект е сè уште во зародиш и можеби нема да биде готов пред крајот на оваа или почетокот на следната година.

Во извештајот се цитира Сузан Кобурн, портпаролка на Fidelity, која вели дека компанијата „ги поддржува напорите на индустријата кои обезбедуваат ликвидност на нашите клиенти“.

За некои од учесниците, проектот е природна прогресија на нивните крипто планови за иднината.

Fidelity неодамна предизвика контроверзии околу неговите планови да го вклучи Bitcoin во своите планови за пензионирање 401 (k), при што Министерството за труд на САД рече дека тоа претставува закана за финансиската безбедност на Американците.

Fidelity, исто така, планира да ангажира таленти од криптосферата за да ја прошири својата крипто-гранка, Fidelity Digital Assets, која сега има речиси 200 вработени, со 210 нови таленти.

Што се однесува до Schwab, компанијата во моментов не размислува за директно тргување со криптовалути. Сепак, Хупер рече дека брокерската фирма „ќе размисли за воведување директен пристап до криптовалутите кога ќе има дополнителна регулаторна јасност“.