Фолксваген најавува инвестиции во рудници

30

Фолксваген планира да инвестира во рудници за да ги намали трошоците за ќелиите на батериите, да задоволи половина од сопствената побарувачка и да продава на трети клиенти, рече членот на одборот на производителот на автомобили задолжен за технологија, пренесува Reuters.

Нејзината стратегија се усогласува со поширокиот тренд на производители на автомобили кои бараат поголема контрола врз делови од синџирот на снабдување, традиционално оставени на трети страни, од производство на енергија до набавка на суровини, бидејќи тие се натпреваруваат за оскудни ресурси што итно им се потребни за да се задоволат електрификацијата.

Најголемиот европски производител на автомобили сака неговата единица за батерии PowerCo да стане глобален снабдувач на батерии, како и да исполни половина од сопствената побарувачка со погони претежно во Европа и Северна Америка, изјави Томас Шмал во интервју за Ројтерс.

„Тесното грло за суровините е рударскиот капацитет – затоа треба директно да инвестираме во рудниците“, рече тој.

Производителот на автомобили склучи партнерство за снабдување со рударски компании во Канада, каде што ќе ја изгради својата прва фабрика во Северна Америка.

Шмал не сака да каже на кои други локации размислуваат, ниту кога VW би можел директно да инвестира во рудниците.

Фото: Pixabay