„Фолксваген“ поиновативен од „Тесла“

79

Во меѓународната споредба на производителите на автомобили, „Фолксваген“ носи најмногу технолошки иновации. Ова е резултат на годишното рангирање на иновации на Германскиот центар за управување со автомобили (CAM).

– Германските производители на автомобили засега се многу добри во однос на иновативноста, изјави директорот на CAM, Стефан Брацел, пишува SeeBiz.

За прв пат, три кинески автомобилски групи, исто така, се најдоа во првите десет на скалата за иновации.

За рангирањето, експертите за автомобили ги анализираа технолошките иновации на 30 глобални производители на автомобили со вкупно околу 80 марки на автомобили. 654 технолошки иновации беа евидентирани поединечно и оценети според критериуми како што се оригиналност и корист за потрошувачите. Резултат: „Фолксваген“ постигна индексна вредност од 149 со вкупно 67 иновации, вклучувајќи 24 светски, и така дојде на првото место пред „Дајмлер“ со индексна вредност од 133. Компанијата со седиште во Волфсбург веќе беше на врвот на листа минатата година. Третото место и припадна на „Тесла“ со вредност на индексот 93.

„Фолксваген“ беше особено добар во иновациите во електромобилноста и корисничкиот интерфејс, објасни Брацел. „Дајмлер“ импресионираше со иновации во областа на автономното возење. „Тесла“ се подобри за три места во споредба со претходната година, меѓу другото и поради високата моќност на полнење и опсегот на своите модели.

БМВ, исто така, добро се снајде со 88 индексни поени и се најде на четвртото место. Кинескиот производител „САИК“ следи на петтото место, а со „Грејт Вол“ и „Гили“, уште две кинески автомобилски компании влегоа во првите десет во светот.

Од друга страна, јапонските и француските корпорации се најдоа на дното на скалата за иновации. Најголемиот светски производител на автомобили, „Тојота“, беше само на 13 -то место, „Хонда“ во 18 -то „Рено“ и „ПСА“ (сега „Стелантис“) се полоши од минатата година и се најдоа на 14 -то, односно 17 -то место.