Фолксваген се откажува: „Нема да градиме нова гигафабрика“

20

Германскиот производител на автомобили Фолксваген објави дека засега нема да гради нова гигафабрика за батерии за електрични возила (ЕВ) во Источна Европа.

Причината за ова е слабата побарувачка.

Извршниот директор на Фолксваген, Оливер Блуме, изјави дека со оглед на моменталната ситуација на пазарот, вклучително и побавниот раст на побарувачката за електрични возила, во моментов нема деловни причини за изградба на нова гигафабрика во Европа, пренесува Ројтерс.

Германската компанија размислуваше за локации за изградба на фабрика за електрични батерии во Чешка, Унгарија, Полска и Словачка.