Фолксваген: Во втората половина на оваа деценија треба да имаме електричен модел од 20.000 евра

36

Извршниот директор на Фолксваген, Оливер Блуме изјави дека во втората половина на оваа деценија Фолксваген треба да има електрично возило кое ќе чини 20.000 евра.

На прес-конференција тој изјави дека Фолксваген сè уште нема донесено одлука за производство на електричен автомобил кој би чинел 20.000 евра. Но, тој е убеден дека таков автомобил треба да биде достапен во втората половина на оваа деценија.

Тој истакна дека најголемиот предизвик за тоа како да се намалат трошоците за производство на електрични возила е како да се намалат трошоците за производство на батерии. Тој посочи дека неговата компанија веќе работи на тоа како да ги намали трошоците за производство на батерии на половина.

Во март оваа година, Volkswagen претстави електричен модел во развој, кој ќе се најде на пазарот до 2025 година. Тој треба да има автономија од 450 километри со едно полнење и треба да има батерија чиј капацитет од 10 до 80 проценти може да се полни во 20 минути. Неговата цена треба да биде 25.000 евра.

Блуме рече дека сакаат да ги пласираат вистинските производи по вистинска цена. Според него, притисокот на инфлацијата, недостатокот на инфраструктура за полнење батерии и укинувањето на субвенциите за електричните возила имаа негативно влијание врз побарувачката за овие возила, пренесува Ројтерс.