Фон дер Лајен: Да ја поттикнеме соработката во изнаоѓањето одговори на глобалните предизвици

9

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен денеска изјави дека главна тема на годинашниот Светски економски форум во Давос е враќањето на довербата, бидејќи сегашното време не е време за конфликти или поларизација, туку за градење доверба и иницирајќи глобална соработка.

Таа им рече на присутните во Давос дека ова бара итни и структурни одговори и истакна дека верува дека Европа може и мора да ја преземе водечката улога во обликувањето на тој глобален одговор.

„Многу решенија лежат не само во земјите кои работат заедно, туку и во бизнисите и владите, бизнисите и демократите кои работат заедно. Никогаш не било поважно за јавниот и приватниот сектор да создадат ново сврзно ткиво, но најважно е бизнисот и владите, бизнисите и демократиите работат заедно. Никогаш не било поважно за јавниот и приватниот сектор да создадат ново сврзно ткиво бидејќи ниту еден од овие предизвици не ги почитува границите. Секој бара соработка за да се менаџираат ризиците и да се направи пат напред“, рече таа.