Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс продаде 20% од акциите во Беркшир Хатавеј

14

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс, една од најголемите и највлијателните филантропски организации во светот, продаде 20% од својот удел во Беркшир Хатавеј на Ворен Бафет, според документите објавени во понеделникот.

Продажбата одразува потенцијална промена во инвестициската стратегија на фондацијата, иако таа сè уште задржува значителен удел во мултинационалниот конгломерат, кој претставува 16,67% од нејзиното портфолио, што е намалување од 21,35% со пазарна вредност од околу 6,07 милијарди долари.

Мајкрософт, најголемата позиција на Фондацијата, учествува со 31,05% од вкупното портфолио, со пазарна вредност од приближно 11,32 милијарди долари.

И покрај продажбата, фондацијата продолжи да одржува разновидна инвестициска стратегија низ секторите, вклучително ИТ, транспорт, финансии, индустриски, материјали и основни производи за потрошувачи.

Интересно е што и покрај промените, фондацијата не реализираше нови инвестиции во овој квартал. Наместо тоа, ги задржа постојните позиции и ги зголеми резервите во готовина со продажба на дел од својот удел во Беркшир.

Бил Гејтс беше виден на годишната конференција за инвеститори на Беркшир на 6 мај.

Фото: Facebook