Ford и GM го запираат производството на автомобили во две фабрики

37

Состојбата на автомобилскиот пазар не се подобрува – сè уште нема доволно чипови и компоненти за производство, поради што производството во некои фабрики е прекинато.

Проблемите со недостигот на чипови траат подолго време, а ситуацијата дополнително се искомплицира со војната во Украина, како и со новиот бран на коронавирус во Кина, кој ќе влијае на веќе нарушените глобални синџири на снабдување. Последните жртви на недостигот на пазарот се Форд и Џенерал Моторс кои привремено ќе мора да го прекинат производството во нивните две фабрики.

Ford најави дека ќе го прекине производството следната недела во фабриката  Flat Rock Assembly Plant во Мичиген, каде што се произведуваат моделите на Mustang. Што се однесува до другите фабрики во Северна Америка, тие ќе продолжат да работат без прекин, барем засега. Минатиот месец американскиот автомобилски гигант предупреди за проблемите со недостигот на чипови, поради што очекуваат пад на производството на возила во овој квартал. Поради истиот проблем, веќе една недела мораа да го прекинат производството во фабриката во Канзас, каде што се произведуваат пикапи F-150.

GM привремено ќе го прекине производството во фабриката Lansing Grand River, каде што Cadillac GT4, Cadillac CT5 и Chevrolet Camaro излегуваат од производните линии. Додека Ford го наведе недостигот на чипови како причина за прекинот на производството, GM соопшти дека привремено ќе ја прекине работата во фабриката поради недостаток на делови, но не поради недостаток на чипови – не објавија за што се работи.