Ford укинува 3.800 работни места во Европа во следните три години

16

Форд планира да отпушти 3.800 работници за развој на производи и административни работни места во Европа во следните три години, објави денеска компанијата.

Околу 2.300 работни места ќе бидат укинати во Германија, 1.300 во Велика Британија и 200 во остатокот од Европа, соопшти компанијата, додавајќи дека има намера да ги постигне намалувањата преку доброволни шеми.

Како што објави Ројтерс, Форд ги наведува зголемените трошоци и потребата од помала структура бидејќи сакаат да го префрлат фокусот на производството на електрични возила.

„Намалувањата се неопходни за да се обноват операциите во Европа“, се вели во соопштението на Форд.

Синдикатите процениле 2.500 отпуштања на работни места за развој на производи и уште 700 во администрацијата во Европа на крајот на јануари.

Главниот финансиски директор на Ford, Џон Лолер, овој месец најави „многу агресивно“ намалување на трошоците во производството и синџирот на снабдување.

Лоулер тогаш рече дека продуктивноста на инженерите во Европа е за 25 до 30 проценти помала отколку што треба.

Европскиот персонал на Форд последен пат забележа бран отпуштања во 2019 и 2020 година, бидејќи производителот на автомобили се стремеше кон шест отсто оперативна маржа во Европа, што пандемијата го спречи.

Фото: Pexels