Ford во Турција ќе ја гради најголемата европска фабрика за батерии

26

Ford го најави своето партнерство со LG Energy Solutions за нова фабрика за батерии во Турција заедно со локалниот Koç Holding

Ford објави дека потпишал необврзувачки меморандум за разбирање со LG Energy Solutions и Koç Holding за формирање на заеднички потфат за производство на батерии. Трите компании планираат да ја создадат најголемата фабрика за батерии за комерцијални електрични возила во Европа.

Новата фабрика, доколку биде одобрена од сите три страни, ќе биде изградена во Башкент, кој е во близина на Анкара, Турција. Иако договорот е сè уште необврзувачки, од Ford велат дека очекува да се пробие на објектот подоцна оваа година, а производството ќе започне во 2026 година.

„Ford продолжува да ги зајакнува нашите планови за електрични возила додека се развиваме да бидеме лидер во револуцијата на електричните возила“, рече Лиза Дрејк, потпретседател на индустријализацијата на Ford EV. „Ние ја исполнуваме посветеноста да произведуваме батерии во истиот регион каде што произведуваме електрични возила.

Ford има долгогодишни односи и со LG Energy Solutions и со Koç Holding. Со турската компанија, соработката функционира речиси еден век, а успешното заедничко вложување на Ford Otosan сега има речиси 60 години.

Производствен капацитет од 25 GWh годишно

Со LG Energy Solutions, од друга страна, Ford функционира повеќе од една деценија. Неодамна, јужнокорејската компанија испорачуваше батерии за фабриката на Ford во Полска, кои на крајот се најдоа во Mustang Mach-E и E-Transit.

„Нашиот долгогодишен деловен однос со Ford е резултат на нашата посветеност да испорачаме неспоредлива конкурентност на производите, стабилни приноси и глобална оперативна експертиза“, рече Јангсу Квон, извршен директор на LG Energy Solution. „Сега, здружувајќи ги силите со Ford и Koç во Турција, ќе ја донесеме нашата водечка технологија за батерии за дополнително да ја зајакнеме ЕВ транзицијата во Европа, а со тоа да ги водиме глобалните иницијативи за поодржлива иднина“.

Fоrd планира да продава само електрични возила во Европа до 2035 година, цел што ќе биде олеснета со оваа нова фабрика. Кога ќе се отвори во 2026 година, Fоrd очекува да има годишен производствен капацитет од 25 GWh. Сепак, тоа потенцијално може да се зголеми до 45 GWh со текот на времето.

„Воспоставувањето на новиот заеднички потфат со LGES и Koç Holding ќе постави цврста основа која е од фундаментално значење за градење на просперитетна иднина на електрични возила за Fоrd во Европа“, рече Дрејк, пренесува Avtoplus.mk.