Формирана е првата регионална берза за електрична енергија

9

Словенија, Србија и ЕУ ја основаа првата регионална берза за електрична енергија, пишува Seepex на својата веб-страница.

Словенечката ELES, Српската EMS и Европската берза за електрична енергија (EPEX SPOT) објавија дека заеднички ја формираат првата регионална берза за електрична енергија за Централна и Југоисточна Европа.

„Новиот правен субјект „Алпско-јадранска дунавска берза на електрична енергија – АДЕКС (ADEX) ќе нуди хармонизирани и уникатни трговски услуги во Словенија и Србија, со цел да го прошири својот бизнис и услуги во други земји во Централна и Југоисточна Европа“, рече тој.

Во соопштението се наведува дека секој ќе поседува ист број акции на АДЕКС.

Централата ќе биде во Љубљана, а главните постојани канцеларии во Љубљана и Белград.

„На овој начин ја подобруваме пазарната култура во нашиот регион, обезбедуваме највисоки стандарди за трговија, напредни технички решенија, исклучителни берзански услуги, транспарентност и иновативност“, изјави Александар Мервар, извршен директор на ELES.

Генералниот директор на EMS Јелена Матејиќ рече дека ова извонредно достигнување дополнително ќе го поттикне развојот на регионалниот пазар на електрична енергија и ќе обезбеди авангарден и одржлив „модел на улоги“ за другите земји од Централна и Југоисточна Европа да се приклучат на оваа напредна деловна инфраструктура.