Fortune: Ова се најмоќните жени во бизнисот

68

Конкуренцијата да бидат именувани меѓу најмоќните жени на Fortune е малку потешка оваа година. Како признание за глобалниот бизнис, Fortune одлучи да ги спои домашните и меѓународните листи на најдобрите корпоративни жени лидери во глобална листа.

Сепак, на некој начин, овогодинешната топ 10 листа е слична на минатогодишната со неколку исклучоци.

На првото место втора година по ред е претседателот и извршен директор на CVS Health, Карен Линч, која ја предводи најголемата компанија Fortune 500 и Global 500 досега предводена од жена. Таа го презеде кормилото во февруари 2021 година, откако приходите на компанијата скокнаа за 9%, а акциите пораснаа за забележителни 42%, значително надминувајќи го S&P 500. CVS, во меѓувреме, продолжи да биде централен играч во борбата против Ковид, и Линч истовремено спроведоа програма за ментално здравје.

Зад Линч повторно се Џули Свит, претседател и извршен директор на Accenture (бр. 2); Џејн Фрејзер, извршен директор на Citi (бр. 3); и Мери Бара, претседател и извршен директор на GM (бр. 4).

Но, 5-то место и припадна на Џесика Тен, ко-извршен директор и извршен директор на Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd, 25-та по големина компанија во светот. Fortune забележува дека и покрај исклучувањето на „Ковид“ во Кина и „невообичаеното расположение на потрошувачите“, раководството на Тен, Пинг Ан, ги надмина очекувањата за профит во првата половина на 2022 година и има за цел да стане јаглеродно неутрално до 2030 година.

Исто така нова на топ 10 од домашната листа на Fortune минатата година е Ема Волшли, извршен директор на глобалниот производител на лекови GSK. Ја отфрли единицата за здравје на потрошувачите на нејзината компанија вредна 13 милијарди долари. „Тоа го прави GSK, кој сега е исклучиво фокусиран на фармацевтските производи со тони готовина за инвестирање, ветувачки кандидат за првото место во индустријата за лекови и вакцини“, забележува Fortune.

Две менаџерки, пак, минатата година отпаднаа од топ 10: Тасунда Браун Дакет, претседател и извршен директор на TIAA; и Рут Порат, виш потпретседател и главен финансиски директор на Alphabet. Но, ниту едното ниту другото не паднаа далеку, заземајќи ги 11-то и 12-то место.

Еве ги 10-те најмоќни жени на листата на Fortune за најмоќни жени за 2022 година:
1. Карен Линч, претседател и извршен директор, CVS Health

2. Џули Свит, претседател и извршен директор, Accenture

3. Џејн Фрејзер, извршен директор, Citigroup

4. Мери Бара, претседател и извршен директор, GМ

5. Џесика Тан, извршен директор и ко-извршен директор, Ping An Insurance

6. Керол Томе, извршен директор, UPS

7. Розалинд Бруер, извршен директор, Walgreens Boots Alliance

8. Ема Волмсли, извршен директор на GSK

9. Гејл Будро, претседател и извршен директор, Elevance Health

10. Абигејл Џонсон, претседател и извршен директор, Fidelity Investments