Франција ќе ја ограничи употребата на вода

25

Франција ќе воведе ограничувања за вода за да ги зачува ограничените резерви пред летните месеци. Претседателот Емануел Макрон повика на „план за трезвеност“, бидејќи дојде „крајот на изобилството“.
Овој потег, прв во зимата, доаѓа по мали врнежи, а овој февруари ќе биде најсушен од почетокот на евиденцијата во 1959 година. Министерот за еколошка транзиција на земјата ќе работи со локалните власти за да ги идентификува областите за ограничувања. Тие може да вклучуваат земјоделство и базени.

Франција ќе воведе рестрикции на водата бидејќи најсувата зима досега ја става земјата во „штрек“ поради суши ова лето, изјави министерот за транзиција во животната средина Кристоф Бечу во интервју за весникот Le Journal du Dimanche.

Бечу ќе собере претставници во регионите во понеделник за да ги замоли да „предвидат“ и „сега да преземат мерки за заштеда на вода“, рече тој за весникот. Мерките може да вклучуваат издавање локални наредби за ограничување за поединци и земјоделци каде што е потребно.

Сушата не ја зафати само Франција. Во Италија венецијанските канали пресушија поради недостаток на дожд, а до островите на езерото Гарда може да се стигне пеш поради ниското ниво на вода.