Франција воведува задолжителна апликација за родителски надзор

5

Франција воведува задолжителна апликација која ги следи децата во технолошкиот свет.

Преку оваа апликација родителите можат да видат што гледаат нивните деца и како користат паметни телефони, таблети, компјутери.

Главната цел на оваа апликација е да се намали стапката на врсници и други видови на насилство и вознемирување на децата.

Откако насилството врз децата почна да зазема во Франција, беше воведена телефонска линија преку која е можно да се пријави вознемирување или насилство на Интернет. Националната агенција за фреквенции на Франција ја презеде подготовката и имплементацијата на новите закони кои ќе овозможат оваа идеја да се реализира во текот на 2022 година.

Ставот на родителите во Франција за новата апликација сè уште не е непознат. Сепак, се претпоставува дека ваквата апликација е вредна и неопходна за родителите во многу ситуации.

Се разбира, ова е еден од начините да се заштити детето од разни вознемирувања.
Останува прашањето како Франција ќе реагира на овој потег и дали ќе реагираат поборниците за правата на децата. Според нив, се очекува став според кој ваквата апликација би претставувала повреда на правата на децата на приватност и веројатно развој.