Француската инфлација изненади со својот раст во мај

13

Француската инфлација беше изненадување во мај, достигнувајќи ново рекордно високо ниво што врши притисок врз Европската централна банка (ЕЦБ) и претседателот Емануел Макрон во услови на претстојните парламентарни избори во земјата овој месец, објави Ројтерс.

Потрошувачките цени во Франција во мај пораснаа за 0,7% на месечна основа, додека годишниот пораст беше 5,8%. За споредба – во април показателот е зголемен за 5,4% на годишна основа. Така, инфлацијата се забрза на своето највисоко ниво откако Франција почна да ја користи методологијата на Европската унија (ЕУ) за да ги пресмета промените на цените во раните 1990-ти.

Анкетата на медиумите меѓу осуммина економисти покажа очекувања за резултат од 5,6 отсто.

Справувањето со рекордната инфлација е главен политички приоритет за владата на Макрон, која се обврза на нови мерки за поддршка на куповната моќ на домаќинствата.

Заводот за статистика на земјата, исто така, соопшти дека националниот индекс на потрошувачки цени се зголемил за 5,2 отсто на годишно ниво во мај, што е раст од 4,8 отсто во април, достигнувајќи го врвот во септември 1985 година. Економистите анкетирани од медиумите очекуваа просечни 5 отсто.

Националниот индекс е оној што повнимателно се следи во Франција, додека оној усогласен со Европската унија (ЕУ) се користи за споредба на земјите што го користат еврото како своја валута.

Податоците придонесуваат и за значителен притисок врз ЕЦБ.

Во понеделникот стана јасно дека годишната инфлација во Шпанија се вратила на стапката на пораст во мај, забрзувајќи неочекувано на 8,7%, а дека во Германија достигна нов историски максимум во мај, исто така на 8,7%.

Претходниот ден, главниот економист на ЕЦБ, Филип Лејн, рече дека нормализацијата на монетарната политика на банката ќе биде постепено, со зголемување од 25 базични поени (бп) како репер.

„Нормализацијата има природен фокус на 25 bp, така што зголемувањето на оваа сума во јули и септември е репер“, рече Лејн во интервју за шпанскиот весник Cinco Días, објавено во понеделникот.

Податоците за инфлацијата за еврозоната треба да бидат објавени во текот на денот.