Франција најави дека годинава ќе произведе повеќе вино од очекуваното

13

Франција оваа година ќе произведе повеќе вино од очекуваното и покрај болестите во клучните региони како што е Бордо, соопшти Министерството за земјоделство.

Бербата на грозје во Франција привршува и министерството ја зголеми проценката за овогодинешното производство на вино за 2,6 отсто, на 47,2 милиони хектолитри.

Тоа би значело дека тој би бил за два отсто поголем од лани.

Производството на вино се зголеми во многу региони, но падна во југоисточниот и југозападниот дел
Производството на вино се зголеми во многу региони, вклучувајќи го и шампањот, каде тежината на грозјето достигна рекордно високо ниво, но падна во Бордо, Лангедок-Русијон, југозападна и југоисточна Франција, соопшти Министерството.

Во Бургундија производството е изедначено со рекордната 2018 година, особено за бело вино, а би требало да биде добро и во Божоле, и покрај невремето со град, оценуваат тие.

Во Бордо сортите за бело вина се држат добро, додека сортите за црвени вина во одредени области настрадаа од напади на мувла, така што вкупното производство ќе биде за 15 проценти помало од просечното во периодот од 2018 до 2022 година, соопшти министерството. објаснува.

Така, Франција треба да ја отфрли Италија од првото место на светската ранг-листа во производството на вино
Така Франција треба да го врати првото место на светската ранг-листа во производството на вино и да ја премести Италија, чии лозја беа опустошени од екстремни временски услови и габични заболувања.

Меѓународната организација за вино и вино (OIV) проценува дека светското производство на вино оваа година ќе падне на најниско ниво од 1961 година, според проценката објавена во вторник.