Фустан кој го покажува нивото на стрес: Колегите ќе знаат кога сте преморени (ФОТО)

17

Во светот на модата, постои фустан кој одразува колку ментален стрес доживувате во секој момент. Модата е форма на изразување – ни овозможува да артикулираме кои сме или како се чувствуваме. Но, што ако може да ни помогне да го пренесеме она што ни е на ум?

Аноук Випрехт, холандски дизајнер со малку опсесија со креирање облека за читање мисли, создаде футуристички бел фустан со вонземски изглед покриен со нешто што личи на очното јаболко. Наречен ScreenDress, тој е дизајниран да му помогне на корисникот да изрази како се менува нивното когнитивно оптоварување во текот на денот.

Терминот „когнитивно оптоварување“ се однесува на тоа колку вашиот мозок обработува во даден момент. Во текот на денот постојано сме бомбардирани со информации и одвлекување на вниманието кои не оддалечуваат од задачата што ни е на располагање. Додека се обидувате да се подготвите за работа наутро, вашето дете ве прашува за појадок, телефонот ви ѕвони. Кога вашиот мозок е преоптоварен, тоа може да доведе до стрес, замор и фрустрација.

Модата нуди решение
Проблемот е што многумина од нас не се целосно свесни за нашето когнитивно оптоварување. И поради тоа, тешко е да им покажеме на другите луѓе колку сме зафатени. Випрехт верува дека модата инспирирана од технологија може да понуди решение.

„Модата може да му помогне на оној што ја носи да комуницира со другите луѓе за тоа што се случува во нивното тело“, рече таа.

ScreenDress има јака која има шест тркалезни дисплеи на неа кои изгледаат како мали очи. Јаката е поврзана со лента за глава што ја носи корисникот и која ги следи мозочните бранови. Лентата за глава, направена од технолошката компанија G.Tec, користи податоци од мозокот за да го процени когнитивното оптоварување. И за возврат, Випрехт ги визуелизира овие податоци на дисплеите. Кога носителот на фустанот е ментално преоптоварен или исцрпен, зениците на окото се шират и се шират. Кога некое лице има разумно когнитивно оптоварување, зениците се стегаат.

Випрехт рече дека избрала да го визуелизира когнитивното оптоварување на учениците бидејќи луѓето имаат тенденција да ги манифестираат своите когнитивни оптоварувања во очите, дури и ако не сме целосно свесни дека го правиме тоа.

„Ние сме навикнати да ги гледаме зениците и брзо можеме да процениме колку се раширени или згрчени“, истакна таа.

Випрехт ја користи најновата технологија за да го создаде. Се здружи со HP за 3D печатење на фустанот користејќи тип на најлон кој е лесен, но доволно силен за носење електронски компоненти, известува Fast Company.

Фустанот засега е концептуален и претставува форма на изведба. Випрехт изјави дека има за цел да инспирира за тоа како модата може да ни помогне да се справиме со стресовите од секојдневниот живот. Ако вашата облека може да го рефлектира вашето когнитивно оптоварување на некој начин, тоа може да помогне да се намали напнатоста. Ако вашиот партнер види дека се соочувате со голем ментален стрес, може да одлучи да го одложи тешкиот разговор. Ако вашите колеги на работа можат да видат дека сте преоптоварени, можеби ќе изберат друг момент да споделат со вас што правеле на одмор.

„Светот е среде ментална здравствена криза. Навикнати сме да го криеме стресот. Но, што ако можеме да го изразиме нашиот стрес наместо тоа, а остатокот од светот би можел да се прилагоди на нашата ментална состојба?“, рече таа.