Г-20 подготвува глобални правила за регулирање на криптовалутите

50

Неодамнешната криза на пазарот на криптовалути јасно ја покажа потребата од регулирање на „шпекулативниот сектор“. Затоа, не е изненадувачки што Одборот за финансиска стабилност (ФСБ), финансискиот регулатор на Г-20, ја објави својата намера да предложи во октомври оваа година глобални правила за регулирање на криптовалутите.

ФСБ вклучува регулатори од различни земји, како и претставници од државните трезори и централните банки на дваесетте најголеми економии во светот. Претходно, структурата беше ограничена на следење на индустријата за криптовалути, изјавувајќи дека не претставува системски ризик. Сепак, неодамнешните настани ја истакнаа екстремната нестабилност на крипто-средствата, структурните ранливости и растечките врски со глобалниот финансиски систем.

Претставниците на регулаторот веруваат дека неуспесите на дури и еден од играчите на овој пазар, покрај потенцијално високите трошоци за инвеститорите, може да предизвикаат криза на доверба и брзо да ги пренесат ризиците на другите делови од екосистемот на крипто-средствата, забележува Ројтерс. Поточно, цената на најпопуларната криптовалута Биткоин падна за 70% од ноември минатата година, а денес изнесува нешто повеќе од 20.000 долари.

На почетокот на оваа година, стабилната монета TerraUSD претрпе вистинска катастрофа, а суспендираното повлекување на средствата од главните криптоберзи Celsius Network и Voyager Digital предизвика паника на пазарот. ФСБ верува дека стабилните монети и другите крипто-средства, доколку треба да се сметаат за средство за плаќање, треба да се регулираат и контролираат многу построго отколку што тое е случај денес.

Меѓународната организација има намера за ова детално да поднесе извештај до министрите за финансии на Г-20 и гувернерите на централните банки во октомври оваа година.

Иако ФСБ нема никакво законодавно овластување, членовите на организацијата можат да иницираат усогласеност со предложените регулаторни принципи во нивните земји. Познато е дека ЕУ веќе преговара за нови сеопфатни правила за регулирање на крипто-пазарот во Унијата.