Г7 ќе ги разгледа проблемите што ги носи вештачката интелигенција

24

Претставниците на Групата седум (Г7) ќе се состанат следната недела за да разговараат за проблемите што ги носат алатките за вештачка интелигенција (АИ), како што е ChatGPT.

Лидерите на Г7, Соединетите Американски Држави, Европската Унија (ЕУ) и Јапонија, минатата недела се согласија да основаат меѓувладин форум наречен Процес за вештачка интелигенција во Хирошима за да дебатираат за прашањата околу брзо растечките алатки на вештачката интелигенција.

Владините претставници на Г7 ќе го одржат својот прв состанок на работно ниво на 30 мај за да разговараат за прашања како што се заштитата на интелектуалната сопственост, дезинформациите и како треба да се управува со технологијата, изјави јапонскиот министер за комуникации Такеаки Мацумото, пренесе Ројтерс.

Состанокот се случува кога технолошките регулатори ширум светот го оценуваат влијанието на популарните услуги за вештачка интелигенција, како што е ChatGPT на OpenAI поддржан од Microsoft.

ЕУ се приближува до усвојување на првиот светски голем закон за вештачка интелигенција, инспирирајќи ги другите влади да размислат кои правила треба да важат за алатките за вештачка интелигенција.

Јапонија, како овогодинешно претседавач со Г7, „ќе ја води дискусијата на Г7 за брзата употреба на генеративната вештачка интелигенција“, рече Матцумото, додавајќи дека форумот се надева дека ќе ги претстави предлозите на шефовите на држави до крајот на годината.