Гасот одамна не бил толку евтин, прашањето е – до кога

27

По сите закани и стравувања, цената на гасот во Европа е некаде на нивото на цената во летото пред две години, далеку пред војната во Украина. Причината е благата зима, но и цената би можела да се промени.
Уште од заканата од руски напад врз Украина минатата пролет, цената на гасот дивееше. Сите медиуми, но и експерти, предвидуваа огромни сметки за гас за потрошувачите, пред сè во Европа, како резултат на неизбежниот прекин на испораката на гас од Русија на почетокот на војната на Путин. Секако, тоа привлече и многу берзански шпекуланти да станат своевидни воени профитери, но веќе по првиот шок на почетокот на март минатата година, цената на гасот малку се смири – до крајот на летото, кога беше неопходно да се подготви за зимата и да се пополнат складиштата.

Така, историскиот рекорд беше постигнат на 26 август минатата година: речиси 340 евра за мегават-час природен гас од ЕУ холандскиот ТТФ, но веќе следниот ден цената почна драстично да опаѓа. Во текот на есента и зимата имаше повеќе поскапувања, но цената се намалува: моментално (11 мај) цената наведена на порталот Trading Economics е дури десет пати пониска од врвот од минатото лето, само 34,6 евра за мегават -час – отприлика колку беше назад на крајот на јуни пред две години.

Колку што експертите се договорија колку ќе поскапува гасот, сега има договор и зошто гасот е сè уште толку евтин. Важен фактор секако се добро наполнетите резервоари за гас – дури и на тој рекорден ден на крајот на август минатата година е забележана цената, но не и колку всушност е продадена на таа астрономска бројка.

И тоа е најважното нешто за потрошувачите: исполнетите магацини најмногу ги ублажија флуктуациите на пазарот, но главната причина е благата зима. Додуша, изгледа долго и тврдоглаво – многумина ни сега, во средината на мај, не го исклучија парното, но немаше таква  зима кога грејните тела требаше да работат цел ден.

Друга причина е тоа што кривата на цената на гасот во Европа е сè повеќе слична на цената на светскиот пазар: Европа беше зависна од гасоводи од Русија, но течниот гас е сè поважен во снабдувањето на потрошувачите на Стариот континент. Ралф Солвен, економист во Комерцбанк, објаснува како увозот на гас од Белгија и Холандија, каде повторно беше претворен во гасовита состојба, бил одлучувачки за потрошувачите во Германија оваа зима.
И колку што цената на гасот во Европа е сè повеќе слична со цената на светскиот пазар, економистот Солвен предупредува дека тоа не мора да биде среќа. Бидејќи минатата зима и светската цена на гасот беше ниска поради значително послабата побарувачка од Кина, која сè уште се опоравува од последиците од пандемијата. Ова нема да трае долго, па бензинот повторно ќе поскапи, убеден е експертот.

Дополнителна опасност е што потрошувачите – и домаќинствата и фирмите, со толку ниските цени на гасот, имаат впечаток дека биле будали што воопшто штедат и облекле друг џемпер и топли чорапи наместо термостатот да го постават на повисока температура. Бидејќи сè уште треба да заштедиме пари: иако во Германија се подготвуваат уште два терминали за LNG, сега треба повторно да ги наполниме складиштата, пренесува СееБиз.

Бидејќи како што предупредува Солвен: „Најголемата неизвесност е временскиот фактор“. Оваа зима беше блага, но никој не може да знае каква ќе биде следната. А целиот пазар на гас во Европа сè уште е на несигурни нозе и се чини дека нема да се смири наскоро.