Гасот во Европа поскапе за 40 отсто

48

Цените на природниот гас во Европа пораснаа за речиси 40 отсто во средата поради загриженоста поради потенцијалните нарушувања на глобалното снабдување со течен природен гас (ТПГ) од Австралија. Цените на европскиот пазар ТТФ се зголемија од 30 на повеќе од 43 евра за мегават час (MWh), што е највисоко од средината на јуни.

Зголемувањето беше поттикнато од извештаите за планирани штрајкови на работниците во големите фабрики на ТПГ во Австралија, барајќи повисоки плати и подобра безбедност на работното место. Движењата на пазарот беа дополнително засилени со фактот што некои трговци престанаа да сметаат на падот на цената на бензинот, пренесува EnergyPortal.eu.

И покрај тоа што нивоата на складирање во ЕУ се зголемуваат блиску до целниот капацитет од 90 отсто, енергетската криза опстојува и учесниците на пазарот остануваат загрижени за ранливоста на залихите. Иако австралиските испораки на ТПГ вообичаено не течат директно во Европа, ЕУ станува сè позависна од глобалната поморска дистрибуција на ТПГ за да го замени недостигот на руски гас.

Иако нивоата на складирање се високи, аналитичарите велат дека сè уште има значителни ризици за гасната индустрија во Европа. Дури и со полни магацини, не е сигурно дека тоа ќе биде доволно за претстојната зима, бидејќи сè уште има потенцијални прекини во снабдувањето. „Ситигруп“ проценува дека во случај на штрајкови во текот на зимата, цената на бензинот во Европа може да биде повеќе од 60 евра за мегават час.

Зависноста на Европа од ТПГ се зголеми по прекинот на протокот на гас од Русија. Австралија, клучен снабдувач на Азија, може потенцијално да влијае на конкуренцијата со Европа за достапни товари. Можноста штрајковите во Австралија да предизвикаат намалување на снабдувањето може да ги поттикне азиските земји да купуваат од други, како што се САД и Катар, создавајќи нова динамика на глобалниот пазар.