Гаспром го намали извозот на гас во Европа

19

Рускиот производител на гас Гаспром извезол 2,4 отсто помалку гас во Европа преку гасоводи во октомври отколку во септември, додека извозот во ЕУ е стабилен, пресмета Ројтерс врз основа на податоците за испораките преку Украина и Турција.
„Гаспром“ извезувал просечно 88,4 милиони кубни метри гас дневно во Европа преку гасоводи во октомври, пресмета Ројтерс врз основа на податоците од европската групација за пренос на гас „Ентсог“ и дневните извештаи на „Гаспром“ за транзитот на гас преку Украина.

Во септември извезла 90,6 милиони кубни метри.

Доколку снабдувањето во ноември и декември остане на тоа ниво, извозот на гасоводот на Гаспром во Европа ќе се намали за половина оваа година, на 28 до 29 милијарди кубни метри гас, проценува Ројтерс.

Во периодот од јануари до октомври, Русија преку гасоводи во Европа испорача околу 23 милијарди кубни метри гас. За споредба, тие извезле 62 милијарди кубни метри во цела 2022 година, забележува агенцијата.

Извозот на гасоводот во Европската унија во октомври остана на ниво на септември, со испорачани 2,74 милијарди кубни метри гас. Во септември испорачале 2,72 милијарди кубни метри.

Преку Турски тек се испорачани околу 1,45 милијарди кубни метри, што одговара на 46,6 милиони кубни метри дневно.

Рускиот гас стигнува до Европа само преку еден крак од гасоводот Дружба кој минува низ Украина и гасоводот Турски тек преку Црното Море.

Гаспром го прекина објавувањето на податоците за извозот и не одговори на барањето да ги коментира пресметките на Ројтерс.