Газда купил хотел на Јадранот за неговите работници да можат бесплатно да летуваат

241

Во местото Јабланац на јадранскиот брег има хотел кој бизнименот Дарко, Мет Сертиќ решил да го купи за да можат неговите вработени да се одморат. Сертиќ со години барал објект во кој работниците од неговите три фирми во Сисак би можеле да дојдат на одмор без да платат ништо.

„Тоа го правам од чиста себичност, ако сакате добро и просперитетно друштво со среќни вработени, мора да им обезбедите некои основни работи – платени патни трошоци, топол оброк, но и пријатен одмор.

Мора да им помогнете со она што малку повеќе влијае на нивниот семеен буџет. Така ги чувате. Покрај тоа, ќе привлечете нови луѓе кои се попаметни од вас“, ја објаснува својата деловна филозофија Сертиќ (66).

Пред две години го купил хотелот Аблана со 26 соби. Изграден е во втората половина на 90-тите и работеше до 2010 година, кога беше оставен на милост и немилост на вандалите и времето. Се претвори во  хотел на духови, приклучувајќи се на низата напуштени туристички капацитети на хрватското крајбрежје кои тивко се распаѓаат.

„Беше во страшна состојба. Беше обраснат со плевел и имаше диви животни во него, а собите беа тоалети за сите луѓе кои се капеа на блиската плажа. Беше ужасно! Сè може да се подобри, освен локацијата. Кога нешто е на одлична локација, тогаш има смисла да се работи напорно“, објаснува сопственикот Сертиќ.

Работел во Америка

Тој ја научи американската претприемничка мудрост во текот на изминатите 40 години живеење и работа преку Барата. Како млад, Сертиќ се преселил од родниот Сисак во САД во средината на 80-тите. Се вработил во Силиконската долина и ја основал компанијата Applied Ceramics во 1994 година. Нејзината основна дејност е производство на компоненти за индустријата за чипови, а клиенти се најголемите светски производители, како што се Intel, Samsung, Philips и тајванската TSMC. Истата фабрика ја отвори во Сисак во 2008 година. Три години потоа ја започна меѓународната кулинарска академија Кул Ин, а во 2014 година Писак, првиот бизнис инкубатор во Хрватска создаден на приватна иницијатива.

Сертиќ вработува околу 200 луѓе во Хрватска. Имајќи ги на ум, но и желбата да им овозможи вежбање на учениците од своето кулинарско училиште во текот на летото, тој почна да бара хотел или одморалиште покрај море.

Реставрацијата чинеше 3 милиони евра

Сертиќ моментално не планира да го прошири своето портфолио со недвижнини во Јабланц. Тој е фокусиран на довршување на декорацијата на хотелот на кој досега потрошил речиси три милиони евра. Тој го задржа оригиналниот изглед на зградата, за која вели дека е извонредно дизајнирана и реновира сè внатре.

„Минатата година ги уредивме сите простории. Ги поставивме сите нови инсталации за вода, струја, гас и канализација. Изградивме нова кујна и ја опремивме со најсовремени апарати, што ни е исклучително важно поради учениците на нашата Кулинарско училиште. Треба уште да поставиме лифт во хотелот. Работиме на хортикултура надвор. Се поставуваат соларни панели на покривот. Минатата година веќе ги имавме првите гости, нашите вработени, а од Велигден започнува нашата нова сезона,” вели Сертиќ.