Гејтс шири оптимизам: Човештвото го чека светла иднина

39

Милијардерот Бил Гејтс често предупредува на егзистенцијални глобални закани, како што се климатските промени и идните пандемии. А сепак, ко-основачот и милијардер на Мајкрософт е оптимист за иднината на човештвото на Земјата.

Дури и кога ќе се земат предвид сите предизвици со кои се соочуваат сегашните и идните генерации, Гејтс е убеден дека секој роден во следните неколку децении ќе живее подобро од луѓето во кое било време во историјата.

Песимистите, додаде тој, премногу се фокусираат на моменталните негативни трендови и не ја гледаат пошироката слика. Како пример, тој ја наведува глобалната стапка на смртност до пет години, која е намалена на половина во последните дваесет години. Исто така, просечниот животен век е речиси двојно зголемен во последните 300 години.

Благодарение на иновациите, во иднина ќе ја искорениме детската парализа и ќе лечиме рак и дебелина, смета Гејтс. Технологиите за зелена енергија имаат и голем потенцијал, а технолошкиот напредок овозможи да се подигне нивото на образование и поефикасна работа на здравствените работници ширум светот, пишува CNBC.

Иновациите, предупреди тој, не гарантираат позитивни резултати. Технолошката и научната еволуција може да има опасни резултати, како што ни покажуваат примерите на нуклеарно оружје или биотероризам.

Сепак, генерално, Гејтс верува дека на човештвото му претстои светла иднина.