Гејтс стана акционер на Хајнекен

36

Бил Гејтс го пријави својот удел во Хајнекен Холдинг за прв пат минатата недела.
Гејтс пријави 3,76 отсто од акциите со еднакви права на глас. Heineken е 53% во сопственост на инвестициската фирма L’Arche Green од семејството Heineken.

Акционерите ги имаат истите права на добивка и дивиденда како Heineken, која е котирана на AEX, но трговијата е многу помала.

Инвестирањето во акции на „Хајнекен“ е ситница за Американецот кој според последните податоци на „Блумберг“ вреди 116 милијарди долари.

За споредба, наследничката на Хајнекен, Шарлин де Карваљо,има богатство во вредност од 15,2 милијарди долари.

Фото: Facebook