Генијалниот Бафет: Ги продаде акциите на американскиот гигант пред бранот штрајкови

152

„Беркшир Хатавеј“ во сопственост на Ворен Бафет ги продаде сите свои акции во Џенерал Моторс (ГМ) во вредност од 850 милиони долари минатиот квартал, според поднесеното барање до Комисијата за хартии од вредност.
Акциите на автомобилскиот производител, кој неодамна предвиде штрајк на авто-работниците оваа есен ќе ја намали заработката пред оданочување за околу 800 милиони долари оваа година, паднаа за околу 0,3 отсто во средата.

GM Holdings сочинува мал процент од портфолиото на Беркшир во вредност од 313 милијарди долари.

Познатиот инвеститор од Омаха продаде и некои други акции на Беркшир во третиот квартал, вклучувајќи ги Amazon, HP, Chevron, Procter & Gamble, UPS, Mondelez International и Johnson & Johnson.

Генерално, Беркшир Хатавеј беше нето продавач на акции минатиот квартал: фирмата продаде акции во вредност од околу 7 милијарди долари и купи 1,7 милијарди долари. Во изминатата година, компанијата продаде акции во вредност од околу 40 милијарди долари.

Беркшир го заврши кварталот со рекордни 157 милијарди долари во готовина. Фирмата имаше околу 147 милијарди долари на крајот на вториот квартал, надминувајќи го претходниот рекорд од 149 милијарди долари, поставен во 2021 година.

Фото: facebook