Германија го разгледува буџетот за 2024: Поминаа години кога државната каса беше полна

8

Германскиот министер за финансии Кристијан Линднер поднесе предлог буџет за 2024 година до Бундестагот, со кој се предвидува продолжување на забраната за прекумерно задолжување и помал простор за дополнителни распределби.

Линднер (ФДП) неодамна во интервју за АРД јасно стави до знаење дека целта на федералниот буџет за 2024 година е: враќање на финансиско-политичката нормалност по долгогодишно задолжување.

„Дефицитите се превисоки. Мерките воведени поради кризата го поттикнаа задолжувањето“, рече Линднер. Сега, смета тој, се работи за консолидација.