Германија издвојува една милијарда евра за технолошки стартапи во Европа

99

Германија и четири други членки на Европската унија имаат намера да го намалат дефицитот во финансирањето на младите и иновативни високотехнолошки компании во споредба со огромните средства наменети за ова од САД, Кина и другите земји, па само германската влада ќе одвои една милијарда евра , заеднички објавија во понеделникот министерствата за финансии и економијата и развојната банка KfW, а објави агенцијата ДПА.

Петте земји-членки на ЕУ вклучени во проектот во Брисел потпишаа договор за европската иницијатива „Технолошки шампион“.

Почетен капитал ќе биде ставен на располагање на перспективните компании, кои треба да ја намалат нивната зависност од странските инвеститори.

„Треба да го затвориме тој јаз“, рече министерот за финансии Кристијан Линднер. Целта, според него, е утре европските технолошки шампиони да бидат актери на меѓународната сцена и да ја осигураат конкурентноста на Европа.

Германскиот министер за економија Роберт Хабек (Хабек) истакна дека стартап компаниите имаат клучна улога во трансформацијата на економијата кон климатска неутралност.

Заедно со Германија, во иницијативата учествуваат Франција, Шпанија, Италија и Белгија, како и Европската инвестициска банка (ЕИБ). Планот предвидува буџет од 3,75 милијарди евра, вклучително и една милијарда од Германија.

Фото: Pixabay