сабота, 26 септември, 2020
Почетна Дестинации

Дестинации

Датумите на ублажување на овие ограничувачки мерки зависат од успехот на фазата 3.
Будва беше практично празна, додека околните дестинации, Хрватска, Албанија и Босна и Херцеговина, имаа одлични резултати.
Во Грција во моментов има втор бран на продажба на хотели, а некои хотели кои беа на продажба оваа пролет сè уште се нудат, сега по пониска цена.
Постои само еден услов – мора да сте оздравеле од коронавирусот. Во спротивно, не смеете да доаѓате на островот.
На пример, еден мал остров крај брегот на Финска неодамна беше продаден за помалку од 100.000 евра.
Владата на Северен Кипар соопшти дека наскоро ќе го отвори напуштениот град Вароша кој некогаш бил популарно туристичко место. Кипар во 1974 година беше поделен на два дела меѓу Турција и Грција. Оттогаш Вароша е “ничија земја“, пишува Bizlife. На самиот почеток на седумдесеттите години на минатиот век, Вароша била топ-туристичка...
Луксузно уредена куќа за четворица со градина се изнајмува за 130 евра, додека вила со базен чини 117 евра за четири лица.
Планот е одложен поради зголемувањето на бројот на случаи со Ковид-19 во Индонезија.
Од моментно 27.200 туристи во цела Црна Гора, скоро 11.000 се регистрирани во Будва.
Компанијата додава дека оние што ќе ја прекршат оваа забрана, ќе бидат законски гонети за кршење на новите правила.
Во 2019 година, туризмот наполни 20 % од бруто домашниот производ на Грција. Останува да се види дали пакетот помош од Европската унија од 750 милијарди евра – од кои 32 милијарди е наменет за Грција – ќе помогне во компензацијата на огромните загуби.
Граѓаните на САД, Србија и Косово, Албанија, Босна и Херцеговина и Северна Македонија, како и граѓани на Црна Гора кои престојувале во овие земји, можат да влезат во Црна Гора под следниве услови:
Помали крузери планираат да испловат до Антарктикот оваа и следната година, иако пандемијата ја спречи работата на голем број светски крузери. Овојпат фокусот не е на топлите Кариби.
Музејот се наоѓа на островот Алонизос во Грција, недалеку од брегот на соседниот ненаселен остров Перистера, а посетителите ќе можат да нуркаат сами или со помош на професионални нуркачи. 
Бидејќи крајбрежните градови во САД се омилена дестинација, зафатеноста меѓу 600-те хотели на САД, кои се следени од Oracle, се зголеми за пет недели, а тие неодамна ги достигнаа своите највисоки нивоа на капацитет од средината на март.
Повеќе од 600.000 туристи моментно престојуваат во Хрватска, некои жупании имаат 60% исполнетост во однос на истиот период минатата година.
Интересна е целосната превласт и доминација на грчките острови, од кои дури седум се најдоа во топ 20, а на листата се наоѓа и еден хрватски остров којшто се најде на петтото место – Хвар.
Агентите за недвижнини тврдат дека за време на пандемијата од коронавирус се принудени на клиентите да им понудат виртуелно разгледување.
Порастот на резервациите го појаснуваат со потиснатата побарувачка, додавајќи дека повеќето резервации се оние со поповолни цени за сместување, на дестинациите поблиску до матичните земји на патниците.
Кога станува збор за цените, таа тврди дека скоро сите ги спуштиле, некои дури и до 60%, додека други решиле да не ги изнајмуваат своите станбени единици за туристички цели.
Никој не живее на островот последните 20 години, до кој може да се стигне само со чамец. На тој начин, тоа е идеално место за оние кои сакаат да се изолираат.
За да аплицираат за бесплатниот престој, здравствените работници треба да се пријават за да добиваат електронски известувања за да го следат процесот на номинирање. Оттаму, тие ќе може да пополнат документ за верификација со кој ќе докажат дека работат во здравствениот сектор.