Германија планира законски да ја одреди минималната температура во становите?

48

Русија ги намали испораките на гас, а во Германија сè почесто се поставува прашањето: Што ако има недостиг од гас? И дали државата треба да пропише конкретни мерки за штедење, како минималната температура во становите?

„Законски регулираното замрзнување е глупост“, рече министерката за градежништво Клара Гејвиц за ДПА.

Но, Федералната асоцијација за домување и недвижности (GdW) вели поинаку. „Ако испораките на гас во Германија се толку мали и има недостиг, минималната температура треба да се регулира со закон“, рече претседателот на GdW, Аксел Гедашко. Минималниот температурен праг потоа треба да се спушти на 18 Целзиусови степени во текот на денот и 16 степени во текот на ноќта, изјави Гедашко за весникот Funke Mediengruppe.

Сега минималната температура во зима е 20 или 22 степени.

Рускиот државен Газпром минатата недела воведе ограничувања за снабдување на Германија со гасоводот Северен тек 1. GdW ги повика своите компании-членки да проверат дали има заштеди во зградите што се загреваат со гас, рече Гедашко.

Претседателот на Федералната мрежна агенција Клаус Милер минатата недела изјави дека е можно намалување на минималната температура.

Законот предвидува дека сопственикот мора да го прилагоди системот за греење во текот на сезоната така што минималната температура да биде помеѓу 20 и 22 степени, рече Милер. „Државата би можела привремено да ги намали потребите за греење на станоиздавачите. Разговараме за тоа со политичарите“, изјави Милер за Rheinische Post, пренесува Fenix ​​Magazine.

„Ако не успееме да ги зголемиме резервите, ќе мораме да прибегнеме кон мерки за штедење, доколку е потребно, и законски“, изјави министерот за економија Роберт Хабек за телевизијата АРД минатата недела. Запрашан дали ова може да се однесува на намалување на прагот на минималната температура во становите, министерот рече дека Владата сè уште не го решила ова прашање. „Ќе ги разгледаме сите релевантни закони.