Германија: Помалку работа за градежниот сектор

21

Германската градежна индустрија доби значително помалку работни места во ноември. Според сезонски прилагодените податоци, 7,4 отсто помалку од октомври, објави во четвртокот Дестатис.
Нискоградбата забележа минус од 15,1 отсто, а висококатниците благ пораст од 1,6 отсто. Истовремено, станбената изградба паднала за 6,8 отсто.

Централното здружение на германската градежна индустрија ја опишува изградбата на станови како „проблематично дете“ на целата индустрија.

„Се вративме 19 месеци наназад. Во споредба со првите 10 месеци од 2022 година добивме речиси 83.000 градежни дозволи помалку“, рече директорот на здружението Феликс Паклеппа.

Изградбата на станови е особено погодена од зголемувањето на каматите на кредитите, а доколку продолжи трендот на намалување, постои закана од намалување на бројот на вработени и неликвидност.

Затоа, „долгорочно, ја губиме контролата врз кризата со дефицит на станбениот простор, така што итно ни треба привремено олеснување“, рече Паклепа.