Германија: Tesla сè уште е на врвот во продажбата на електрични автомобили, VW ја стигнува

46

Во битката за првото место на германскиот пазар на електрични автомобили, Tesla повторно го презеде водството во првата половина од годината, но неговата предност пред Volkswagen (VW) се намалува.
Tesla продаде 36.400 автомобили во споредба со 34.400 е-автомобили на VW во првата половина на 2023 година, според бројките на Федералната управа за моторен транспорт.

Во втората половина од годината битката за продажба би можела дополнително да се засили и електричните автомобили значително да поевтинат, пренесува СееБиз.

Очекувањата за германските производители на автомобили се најлоши од финансиската криза во 2008 година поради инфлаторните притисоци, склеротичниот економски раст во Европа и силната конкуренција од Tesla Inc., како и од кинеските производители на автомобили.

Изгледите за иднината на компаниите како Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW се влошија веќе петти месец во јуни на минус 56,9 поени, што е намалување од минус 10,3 поени претходниот месец, според истражувањето на минхенскиот институт Ifo. среда. Тоа не е далеку од најниското ниво во 2008 година од минус 67,8.

Затемнетите очекувања следеа по порастот на глобалните каматни стапки и зголемениот број предупредувања за корпоративниот профит, што го нарушува оптимизмот за меко економско приземјување. Некои германски индустрии, особено производителот на хемикалии Lanxess AG, ги намалија или ги повлекоа своите изгледи во последниве недели поради послабата побарувачка, а повеќе компании треба да ги пријават финансиските податоци и да ги детализираат нивните изгледи за годината во наредните недели.