Германија воведува „карта за шанса“ за странски работници

134

На Германија итно ѝ се потребни квалификувани и специјализирани работници. Слободните работни места треба побрзо да се пополнат со увоз.
Владата сака да привлече повеќе работници од странство со полесно заверување на дипломите и нова карта на можности. Планираниот нов закон за имиграција на квалификувани работници, до кој агенцијата ДПА има пристап, предвидува нов систем за бодови, пренесува b92.

Меѓу другото, се воведува карта на шанса, врз основа на бодовен систем, за странци со најмалку две години стручни квалификации.

Меѓу критериумите за избор се познавање на јазикот, професионално искуство, возраст и поврзаност со Германија“, се наведува во предлог-законот.

Мапата на шанси нуди и можности за пробна или скратено работно време.

Лицата кои доаѓаат од земји надвор од Европската унија добиваат шанса ако соберат најмалку шест поени. На пример, четири поени одат за одредена професионална квалификација. Добро познавање на германски јазик или најмалку три години релевантно професионално искуство вредат по три поени.

Два бода може да се добијат за делумно познавање на германски јазик, само две години работно искуство или возраст до 35 години. Планот е да се додели еден бод доколку некое лице легално поминало најмалку шест континуирани месеци во Германија.

Се укинува и границата од 25.000 луѓе годишно во таканаречената регулатива за Западен Балкан. Квотата за граѓаните на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија ќе биде поголема – 50.000 годишно.