Германската економија годинава ќе порасне за само 1,5 отсто

15

Германската економија годинава ќе порасне за 1,5 отсто, процени во вторникот Германската индустриска и трговска комора (БДИ), преполовувајќи ја прогнозата за раст и предупредувајќи дека загубата на рускиот гас ќе предизвика рецесија.
Пред почетокот на руската војна во Украина, БДИ очекуваше зголемување на активноста од 3,5 отсто оваа година.

„Индустријата се соочува со проблеми со двојната криза, руската инвазија на Украина и последиците од пандемијата на коронавирус“, рече претседателот на БДИ Зигфрид Русвурм.

Германскиот министер за економија Роберт Хабек неодамна најави опсежни мерки за ограничување на потрошувачката на гас во услови на драматично намалување на руските испораки на гасоводот Северен тек 1.

Русвурм очекува економската активност да се врати на нивоата пред пандемијата најрано до крајот на годината, под услов рускиот гас да продолжи да пристигнува во Западна Европа.

„Пореметувањето би имало катастрофални последици за преработувачката индустрија и неизбежно би ја турнало нашата економија во рецесија“, рече Русвурм.

Германскиот енергетски регулатор Bundesnetzagentur во вторникот изјави дека сè уште не е време да се прогласи криза за снабдување со гас. Таквото обелоденување би значело ограничување на понудата на индустријата за заштита на основните услуги и домаќинствата.