Германската економија се намали за 0,3 отсто во четвртиот квартал

9

Според прелиминарните проценки објавени во вторникот, германската економија се намали за 0,3 отсто во четвртиот квартал од минатата година во однос на јули-септември, исполнувајќи го пазарниот консензус.

Германската економија избегна рецесија со нагорно ревидираните податоци кои покажуваат дека земјата забележа нула отсто раст на бруто домашниот производ во третиот квартал од 2023 година, јавува Anadolu Agency.

Намалувањето во октомври е предводено од значителен пад на бруто основните капитални инвестиции во градежништвото и машините и опремата, соопшти државниот статистички орган Дестатис.

На годишна основа, најголемата европска економија се намали за 0,2 отсто во последниот квартал од 2023 година, над проценките на економистите за пад од 0,1 отсто.

Германскиот БДП падна за 0,3 отсто на годишно ниво во 2023 година, според многу рана проценка.