Германската индустрија продолжува да забавува

22

Германската индустрија слабо закрепнува и производството во септември беше 1,4 отсто под август, објави во вторникот Федералниот завод за статистика. Тоа беше четврти последователен месец на рецесија во индустријата, а падот ги надмина очекуваните 0,1 отсто.

Квартално производството се лизна за 2,1 отсто.

„Продолжува трендот на намалување што трае од летото“, соопшти Министерството за најсилна европска економија.

Од друга страна, постабилното пристигнување на индустриските нарачки и показателите за очекувањата во секторот укажуваат дека во третиот квартал се создава основа за заживување на производството на крајот на годината.

Гледано во сектори, производството во септември беше во пад насекаде, освен во градежништвото, кое стагнираше. Производството на производи порасна за 1,7 отсто, исто колку и производството на енергија.

Податоците се „отрезнувачки“, велат економистите од водечките германски банки.

„Пристигна ново разочарување од индустријата“, рече Јенс-Оливер Никлас, директор на регионалната банка на Баден-Виртемберг. Производството паѓа од месец во месец, оптоварено со слабата домашна побарувачка и кревката глобална ситуација, оцени Никлас.

Тешко дека брзо ќе се подобри, рече Никлас, додавајќи дека „се надеваме на следната година“.