Германската централна банка очекува слаба економија и на почетокот на 2024 година

16

Германската економија ќе биде слаба и во првиот квартал, прогнозира централната банка Бундесбанк, а во најдобар случај ќе стагнира.

Германската економија речиси ќе стагнира во 2023 година, пресметаа статистичарите во јануари. Во четвртиот квартал активноста е намалена за 0,3 отсто во однос на претходните три месеци кога стагнираше.

„Економијата во целина моментално е нешто послаба од очекуваното“
„Сè на сè, германската економска активност во најдобар случај би можела да стагнира во првиот квартал“, наведе централната банка во својот месечен извештај за јануари.

„Економијата во целина моментално е нешто послаба отколку што се очекуваше во декемвриската проекција. Знаците дека странската побарувачка за индустриски производи веќе достигна најниска точка не се потврдени“, се вели во извештајот.

Во прогнозата објавена во средината на декември, Бундесбанката предвиде дека по падот во 2023 година, економијата ќе порасне за 0,4 отсто во 2024 година. Во 2025 година, активноста треба да се забрза до 1,2 отсто и да остане блиску до тоа ниво во 2026 година.

Инвестициите се пригушени
Меѓу главните причини за падот на активноста во четвртиот квартал од 2023 година, централната банка го наведе натамошниот пад на странските нарачки во индустријата.

Во исто време, повисоките финансиски трошоци ги намалија инвестициите, особено во домувањето, забележува Бундесбанк. Неизвесноста во оценките за идната насока на фискалната и климатската политика веројатно беше тежина на економската активност.

„Стапката на инфлација веројатно повторно значително ќе се намали наскоро“
Граѓаните и натаму се претпазливи и тешко дека ги зголемиле трошењата. Сепак, тие можат да се надеваат на некакво олеснување бидејќи Бундесбанк прогнозира дека стапката на инфлација најверојатно наскоро ќе „повторно значително опаѓа“, покажува извештајот.

Во декември растот на потрошувачките цени во најголемата европска економија забрза на 3,7 отсто на годишна основа, од 3,2 отсто во ноември, покажуваат официјалните статистички податоци.