Германската влада ја зголеми прогнозата за раст на БДП за годинава

10

Германската економија се очекува да порасне за само 0,2 отсто оваа година, соопшти владата во својот годишен извештај што ќе биде објавен во среда во Берлин – што е подобрување во однос на претходната проценка.
Прогнозата е подобра од есенската прогноза за пад на бруто домашниот производ за целата 2023 година.

Владата во средината на октомври предвиде дека БДП ќе падне за 0,4 отсто во текот на 2023 година, но во годишниот извештај се вели дека падот на економскиот раст на крајот на годината бил пократок и помалку изразен од есенската прогноза.

За ова придонесоа државните субвенции за стопанството и домаќинствата, како и прилагодувањата на цената на енергијата, заедно со намалувањето на потрошувачката на гас, се вели во извештајот.

„Сепак, сè уште има многу фактори на стрес: руската инвазија на Украина и нејзините економски последици, слабата глобална економија, како и континуираните високи цени на енергијата и инфлацијата во споредба со нивоата пред кризата“, се вели во извештајот.

Германската инфлација лани изнесуваше 7,9 отсто, што е значително повисока од претходните години како резултат на растот на цените на енергијата и храната.

Владата очекува инфлацијата да продолжи во текот на годината, но со пониска стапка. Инфлацијата се предвидува на 6,0 отсто за целата година, а владините мерки за ограничување на порастот на цените на енергијата придонесуваат за пониска стапка.

Германската централна банка, Бундесбанк, објавува посебни прогнози. Во средината на декември, предвидуваше намалување на БДП од 0,5 отсто во 2023 година, проследено со враќање на растот во 2024 и 2025 година.

Институтот Ifo со седиште во Минхен во средата објави дека неговиот иден индекс на деловната клима се зголемил на 90,2 поени во јануари, од 88,6 поени во декември.

„Расположението во германската економија е подобрено“, се вели во извештајот. „Ова се должи на значително помалку песимистички очекувања.

Напоменувајќи дека компаниите се помалку задоволни од моменталната состојба, угледниот економски институт додава: „Германската економија влегува со поголема самодоверба во новата година“.