Германски Фрапорт фаворит за преземање на Аеродром Љубљана

2

letalisce

Словенечкиот државен холдинг (СДХ) започна ексклузивни преговори со германски Фрапорт за преземање на Аеродром Љубљана, јавува Ројтерс.

Фрапорт оперира со аеродромот во Франкфурт, кој е трет најголем аеродром во Европа.

СДХ за Аеродром Љубљана прими четири обврзувчки понуди. Покрај Фрапорт, понуди доставија и Vinci Airports, Gruppo Save и фондот Friedmann Pacific.

Аеродром Љубљана во првиот квартал од оваа година оствари 7,13 милиони евра приходи, што е скоро 6% повеќе отколку во истиот период минатата година и 9% над планираното. Нето добивката во истиот период е зголемена за 5,4%, на 857.000 евра.

Словенија продава 75,5% од акциите во компанијата која управува со аеродромот Љубљана.