Германски гигант по скоро 200 години престанува да работи

474

Познатата германска компанија Пеликан објави дека ги затвора продажните капацитети во Хановер и Фалкенце!

Инаку, Пеликан престанува да работи на крајот на годината. Локалните медиуми јавуваат дека затворањето на продажните капацитети во двата града ќе загрози 250 од 500 работни места во Германија и потсетуваат дека компанијата Хемелин ќе ги преземе Pelikan и нејзината филијала Херлиц од 2025 година.

Хамелин го оправдува кратењето на работните места со подобрување на структурата на продажбата.

Структурата што сега е планирана за Германија ќе ни овозможи да ја зајакнеме соработката со нашите клиенти нудејќи им го најширокиот асортиман на пазарот во еден каталог и на едно место – вели првиот човек на Хамелин, Ерик Јоан.

Хамелин во декември го презеде Пеликан за 136 милиони евра.

Пеликан е основан во Хановер во 1832 година.

Компанијата е особено позната по своите пенкала, а произведува разни канцелариски материјал, моливи, гуми, бои, мастила, лакови…