Германски угостители бараат итен увоз на работници

27

Угостителската индустрија практично се затвори за време на пандемијата во 2020 година, а во 12-те месеци од јуни истата година, повеќе од 10 проценти од работната сила во индустријата најде работа на друго место.

Поголемиот дел од неа отиде во малопродажните синџири. Германските ресторани сега бараат од владата итно да ја олесни имиграцијата на квалификувани работници.

Пандемијата и заклучувањата силно ја погодија угостителската индустрија и многу поранешни работници избегаа од индустријата во трговија и услуги, соопшти во понеделникот Германскиот институт за економски прашања (IW), цитирајќи своја студија. Имено, од 2020 година угостителството го напуштиле 216.000 луѓе.

Од нив околу 35.000 се вработени во трговски синџири, со почетна плата од најмалку 14 евра на час. Други 27.000 се преселиле во транспортот и логистиката, често правејќи услуги како што се испорака, а исто толку нашле канцелариска работа.

Во исто време, не само оние кои работеа во угостителството ја напуштија угостителската индустрија: во 12-те месеци од јуни 2020 до јуни 2021 година, речиси 60.000 вработени со полно работно време, односно 10,3 отсто од работната сила во индустријата, ги сменија работните места, пренесува Банкар.ме.

„Во ниту една друга индустрија падот не е толку драматичен, ниту во апсолутни бројки ниту во однос на уделот“, наведуваат авторите на студијата, Аника Јансен и Пола Рисиус.

Баварското угостителско здружение сега се приклучи на повиците до германската влада да ја поедностави и забрза имиграцијата на квалификувани работници. Истовремено, германските ресторани се особено заинтересирани за работниците од земјите од Западен Балкан.

Генералниот директор на „Дехог“, Томас Геперт, предупреди дека без побрзо издавање дозволи за престој од земји надвор од Европската унија „нема да се покрие недостигот од работници во Германија“.