Германскиот извоз падна за 0,9 отсто во јули

10

Според аналитичарите, на германските извозници им оди се помалку добро и се исправени пред сè поголем и поголем предизвик. Според статистичките податоци, јулскиот извоз е за 0,9 отсто помал од јунскиот и за цел процентен поен помал од 12 месеци претходно.

Неколку фактори придонесуваат за падот, од поскапа енергија, до зголемување на трошоците за финансирање, до глобален пад на побарувачката и ерозија на конкурентноста. Очекувањата за претстојниот период затоа се мрачни, пишува ДПА.

Јулско надворешно-трговско салдо: 130,4 милијарди евра извоз и 114,5 милијарди евра увоз, 1,4 отсто повеќе отколку во јуни, но неверојатни 10,2 отсто помалку отколку во јули 2022 година.

Собраните податоци од првите седум месеци даваат уште помрачна слика, бидејќи извозот од почетокот на годината до крајот на јули е намален за 2,9 отсто во однос на соодветниот период во 2022 година. Истовремено, солидниот раст од лани се припишува на поскапувањето на стоките, а не на подобрата продажба.

Извозот „повеќе не е силен, сигурен мотор на германската економија на кој сме навикнати, туку стана применета рачна сопирачка“, рече главниот економист на ИНГ банка, Карстен Брзески.

Тоа е очигледно јасно и кај извозниците. Августовското издание на индексот на очекувањата во извозниот сектор, што економскиот институт ИФО го произведува врз основа на истражување на илјадници домашни компании, беше на минус 6,3 поени, по рамните шест во јули.