Германскиот синџир Теди размислува за проширување во Југоисточна Европа

18

Германскиот трговски синџир од непрехранбениот сектор Теди размислува за проширување во Југоисточна Европа додека се подготвува да ја отвори својата прва продавница во Бугарија на 9 март, изјави компанијата во вторникот за SeeNews.

Теди, кој исто така е активен во Романија, Словенија и Хрватска, планира да отвори до десет други продавници во Бугарија во следните дванаесет месеци, рече претставник на компанијата во одговорот по е-пошта на барањето на SeeNews.

За нови бугарски продавници, трговецот на мало ќе бара локации со околу 50.000 жители.

Неговата прва продавница, во градот Перник кај Софија, ќе се простира на вкупна продажна површина од 869 м2.

Со седиште во Дортмунд и лансиран во Германија во 2004 година, TEDi вработува повеќе од 31.500 луѓе и работи со повеќе од 2.875 продавници во 13 европски земји, вклучувајќи ги Австрија, Словачка, Шпанија, Италија, Полска, Чешка, Унгарија и Португалија. Своето меѓународно проширување го започна во 2012 година со првата продавница во Словенија, според информациите на веб-страницата на Теди.