Германските бизнисмени бараат воведување на „3G “правила за работниците. Што тоа значи?

89

Иако германската влада очекува дека економијата на земјата ќе има силно „V“ закрепнување по шокот предизвикан од коронавирусот, благодарение на помалку рестриктивните мерки, обемното тестирање наКовид-19 и огромните пакети државна помош, бизнисмените стравуваат од ново зголемување на бројот на заразени и инсистираат на спроведување на строги мерки.

Имено, пред околу два месеци, германската влада објави дека економијата на таа земја ќе закрепне побрзо од очекуваното од пандемијата предизвикана од коронавирусот.

Во средината на годината, економистите посочија дека кризата сè уште не е завршена, а доколку немаше пандемија, економијата ќе пораснеше во изминатата година и половина.

Економистите од Институтот Ифо потоа ги намалија проценките за растот на германската економија оваа година на 3,3 отсто, укажувајќи на проблемите со синџирите за снабдување со чипови во Кина, кои се важни за автомобилската индустрија.

Бизнисмените се плашат од ширење на вирусот, инсистираат на вакцинација

Германските бизнисмени се загрижени поради зголемувањето на бројот на заразени со коронавирусот. Посочуваат дека укинувањето на мерките би било погрешно. Исто така нотираат дека  мора да се инсистира на вакцинација за да се спречи ширење на инфекцијата.

Шефот на Здружението на германската индустрија Зигфрид Русвурм апелира до политичарите да преземат соодветни мерки и да спречат нов бран.

„Ќе се повторат грешките од минатата есен, кога политиката се воздржуваше од воведување генерално валидни и ефикасни епидемиолошки мерки низ целата земја“, изјави Русвурм за агенцијата ДПА. Тој нагласи дека воведувањето на правилата за 3G на работното место – пристап исклучиво за вакцинирани, излечени и негативно тестирани – може да биде еден од начините за борба против ширењето на инфекцијата. Правилото е наречено „3G“ бидејќи на германски сите три збора – вакцинирани, тестирани и излекувани – почнуваат со буквата „g“ (geimpft, getestet, genesen).