Германските болници во финансиски проблеми, бараат помош од државата

26

Германските болници ќе се соочат со драматично повисоки сметки кога ќе им истечат актуелните договори со дистрибутерите на гас, а бидејќи не можат ниту да го исклучат греењето ниту да им наплатат на пациентите за тоа, тие бараат помош од владата.

Претседателот на Здружението на германските болници, Герхалд Гас, во вторникот предупреди дека клиниките чии договори за гас истекуваат на крајот на годината ќе мора да плаќаат најмалку тројно поголеми сметки од 2023 година.

За клиниките со повеќе од 600 кревети тоа може да значи зголемување на трошоците за гас од 800.000 на речиси 2,5 милиони евра годишно, рече Гас, пренесе ДПА.

За разлика од домаќинствата, деловните субјекти и државната администрација, полните болници не можат да заштедат со намалување на температурата или со исклучување на радијаторите во одредени простории, појасни тој. Во исто време, тие не можат да ја пренесат повисоката цена на енергијата, храната и технологијата на потрошувачите.

Затоа, рече Гас, федералните и провинциските власти треба итно да се договорат за мерките за инфлаторна амортизација на болничките трошоци.

Зголемувањето на паушалот што го добиваат болниците за секоја интервенција сега не може да расте за повеќе од 2,32 отсто годишно, бројки останати од времето кога стапката на инфлација остана во тие рамки, пренесе ДПА.

Сепак, тоа не е се. Гас предупреди дека болниците зависат од голем број надворешни услуги, на пример компании кои перат постелнина.

„Ако заминат, болниците ќе бидат во големи проблеми за неколку дена“, предупреди тој.

Гас се пожали и на стагнација на инвестициите во болнички капацитети и опрема. Според него, инвестициите во болниците се значително под потребното.