Германските компании очекуваат економска стагнација оваа година

26

Германската економија е попречена од слабата домашна побарувачка, а проблеми се предизвикани и од високите трошоци за енергија и недостатокот на квалификувани работници, што ја загрозува конкурентноста, предупредија бизнис лидерите во истражувањето на Здружението на германските комори за индустрија и трговија (ДИХК).
Економската активност не слабее, но ниту зајакнува, изјави извршниот директор на ДИХК Мартин Ванслебен на презентацијата на резултатите од истражувањето во четвртокот во Берлин.

Според истражувањето, само нешто помалку од 30 отсто од компаниите ја сметаат моменталната деловна клима позитивна, а повеќе од 25 отсто ја сметаат за лоша.

Повеќе од половина од компаниите се загрижени за континуираните високи трошоци за енергија и суровини, недостатокот на квалификувана работна сила и трошоците за работна сила, велат авторите на студијата.

„Ова покажува дека конкурентноста на бројни компании и на Германија во целина во моментов е под голем притисок“, вели директорот на здружението, Мартин Ванслебен.

Надежите од изминатите месеци дека моторот на домашните компании би можел да биде добар бизнис во странство или закрепнување на домашната побарувачка паднаа на ништо“, заклучува претставникот на ДИХК. „Се случи токму спротивното: економијата сè уште е попречена од слабата домашна побарувачка и големите структурни предизвици“, нагласи тој.

Само четвртина од анкетираните компании планираат поголеми инвестиции, а експертот на здружението предупредува на „алармантни знаци на постепена деиндустријализација“.

Годинава ДИХК предвидува стагнација на економијата, а владата и водечките економски институти предвидуваат во најдобар случај само маргинален раст.